Dom zdravlja Pale

Контакт телефон +387 57 490 310

Projekat saradnje - Centar za mentalno zdravlje

Projekat saradnje Centra za mentalno zdravlje i Timova porodicne medicine, kom je za cilj rana detekcija depresije i upucivanje na tretman u CMZ. Cilj projekta je i informisanje javnosti o znacaju rane detekcije, i prevencije depresije u populaciji. CMZ Pale je jedan od 10 Centara u BIH koji su odabrani da budu nosioci ovog projekta.


Depresija će se uskoro naći na dnevnom redu i kod ljekara porodične medicine. Zajedničkim snagama, njihovi timovi i centar za zaštitu mentalnog zdravlja, nastojaće da blagovremeno otkriju takvo stanje kod pacijenata koji sami rijetko traže pomoć.
Faktora rizika je mnogo, od bolesti poput karcinoma do problema u porodici.
“Onda će timovi porodične medicine pomoću određenog alata, upitnika procijeniti grubo da li tu ima poremećaja. Ako bude pozitivno, oni će pružiti neku prvu psihološku pomoć i uputiti u Centar za mentalno zdravlje”, kaže Amela Lolić,pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite.
Ukoliko u centru utvrde da depresija postoji, u zavisnosti od oblika, pružiće terapiju ili psihoterapiju. Ipak vjeruju da razgovor liječi sve.
“Po najnovijim smjernicama,blage depresivne epizode bi se i trebale tretirati psihoterapijskim tretmanom, dok umjerene i teške epizode se tretiraju farmakoterapijom. Ono što je bitno koliko je važan taj psihološki tretman, jeste da su efekti tog tretmana možda i duži od efekta antidepresivima”, navela je Biljana Lakić, nacionalni koordinator za mentalno zdravlje.
Izlječenje zavisi od spremnosti i otvorenosti pacijenta, ali i od toga imaju li kome da se obrate za pomoć, kažu u udruženju Čovjek.
“Tako što dajemo pacijentima govorne vježbe, kontemplativne, koje on na neki način utiskuje u svoj organizam, u svoj um, u svoj sadržaj ćelija, a one dalje rade svoj posao”, pojašnjava Marica Stefanuti, predsjednik Udruženja “Čovjek”.
Stručnjaci pretpostavljaju da kod nas svaka četvrta osoba oboli od nekog oblika depresije. Ipak, preciznijih podataka o broju oboljelih još nema.

Link video prilog ATV-a https://youtu.be/uJQ-xYhypyw